GI- mat – Vad är GI – mat för något?

Vad är GI-mat?

I dagens samhälle pratas det väldigt mycket om viktminskning och att leva ett hälsosammare liv. Det dyker ständigt upp nya metoder, både när det gäller kost, men även olika träningsmetoder. Vissa metoder har funnits länge och några blir bara snabba flugor.

När det gäller kost är valet av metod väldigt stort: LCHF, bantningspiller, nutrilett, GI-metoden, DASH, popcorndiet m.m. I vissa metoder är risken för att det bara blir en kort jojo-bantning överhängande.

vad-ar-gi-mat

Det absolut bästa är att ha en bra balans mellan kost, träning och sömn för att på så sätt få ett bestående resultat. Vill du få lite mer tips om vad du kan tänka på för att tappa i vikt klicka här.

Vad är GI-mat?

En av metoderna som är väldigt populär och fungerar för många, både kortsiktigt för att få en rivstart, men även för ett långsiktigt resultat är GI-metoden. Många har tidigare hört talas om LCHF – Low Carb High Fat, vilket är en ganska offensiv metod.

GI-metoden bygger på ett liknande tankesätt men är inte lika extrem. Det viktigaste är att hålla koll på vad du äter, så kallad GI-mat. Målet med kosten är att hålla blodsockret på en jämn nivå. En del i detta är att äta en mindre andel kolhydrater.

Det är inte så att du ska ta bort kolhydraterna helt, utan äta rätt kolhydrater. GI-index visar hur nyttig maten är och att den ska hålla dig mätt under en längre period eftersom du inte får stora blodsockerfall som gör att du känner dig hungrig.

Livsmedel med lågt GI-index gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå. Mat som generellt klassas som bra GI-mat är t.ex. baljväxter, grönsaker, kyckling och sallad. De livsmedel som har ett högt GI-index och ska undvikas är t.ex. öl, snabbris, vitt bröd och pasta.

Forskning visar att de som äter en bra frukost äter mindre resten av dagen, därför är en nyttig GI-frukost en otroligt viktigt start på dagen.

Kroppen måste få i sig protein, fett och kolhydrater, men det gäller att äta rätt sorts livsmedel. Att vara påläst och lyssna på sin kropp brukar vara den bästa metoden för att få det bästa resultatet.

Var påläst och lita på din kropp, det är det bästa sättet för att uppnå dina hälsomål!