Hudbristningar – Vad är hudbristningar?

Fem viktiga saker att känna till om hudbristningar

I fall du är en av alla dem som lider av bristningar och vill göra något åt problemet borde du känna till det här.

1. Hudbristningar är först röda och blir efter det vita

Behandling av hudbristningarHudbristningar bildas i form av rödblå streck i hyn. Med tiden ändras även hudens yta och bristningarna blir ljusare.

Bristningar kallas inom medicinen för striae och man talar där om rödaktig (ny) striae samt vit (gammal) striae. Röd striae utvecklas till vit av det skälet att ärrvävnad uppstår i huden där bristningarna bildats.

2. Snabb viktökning med hormonförändringar mest vanligt förekommande skälet

Den mest vanliga grunden till att hudbristningar uppstår är att man genomgår hormonella förändringar och på samma gång ökar sin kroppsvikt. Den vanligaste situationen är i anknytning till graviditet.

Andra tillfällen där bristningar uppstår är puberteten eller stort viktuppgång till följd av överkonsumtion av kalorier alternativt användande av doping. Hudbristningar kan också tillstöta om man använder läkemedel innehållandes kortison.

3. Hudbristningar är svåra att förhindra

Det förekommer massor av olika förfaringssätt, tips, krämer men verkligheten är att det är mycket besvärligt att undvika att bristningar uppstår. Ett antal saker bör man dock fundera på. Den mest uppenbara är att försöka reducera hastig viktökning så gott det går.

Havande kvinnor som går upp 10 kilo drabbas mer sällan av hudbristningar än de som ökar 20 – 30 kilo. Man kan också smörja in buken med en lotion innehållandes kakao eller shea smör tre-fyra gånger per dag.

4. Det finns behandlingar som verkar mot hudbristningar

Att åtgärda hudbristningar har under en längre tid ansetts besvärligt eller inte möjligt. I dagens läge finns dock ett antal olika valmöjligheter som visat sig fungera ganska bra.

Den nyaste och möjligen mest intressanta metoden för att åtgärda bristningar heter Carboxy terapi och innebär att man sprutar in co2 (koldioxid) i bristningarna vilket aktiverar kroppens läkning.

”Ju tidigare man sätter in behandling desto bättre slutgiltigt resultat kan man förvänta sig”

Andra tekniker som visat sig kunna förbättra bristningar är moderna laserbehandlingar och s.k. micro-needling. Ett annat mer drastiskt alternativ är bukplastikkirurgi som ju avlägsnar delar av bukens skin.

Lotion som påstås kunna avlägsna hud bristningar har inte någon styrkt verkan.

5. Rusa inte i fällan

Det finns som nämnts ett antal ingrepp vilka kan förbättra hudbristningar. Men de kommer inte försvinna fullständigt. Flera är de skönhetsinstitut och tekniker som lovar häpnadsväckande resultat. Dessa är tyvärr inte trovärdiga.

Innan man bestämmer sig för att göra något åt hud bristningar borde man av det skälet först förlikas med att syftet är förbättring men att bristningarna inte kommer försvinna fullständigt. På så sätt undviker du att bli ledsen i onödan och att känna att du kastat pengarna i sjön.

Hudbristningar – Vad är hudbristningar?