Gröna flygresor och miljömärkta hotell

Flyg grönt och boka miljömärkta hotell

Miljön är något som vi svenskar värnar allt mer om och de flesta av oss tänker på hur vi ska göra för att vara så miljövänliga och klimatsmarta som möjligt. När vi ska ut och resa finns det en hel del man kan tänka på. Flyg med gröna flygresor samt boka miljömärkta hotell.

Naturskydds-föreningen har tillsammans med SJ, Vägverket, Gröna bilister och Sverigeresor. se tagit fram en bra lista på hur man reser och semestrar med tanke på miljön.

grona-flygresor

Bilkörning

Tänk på att ju fortare du kör, desto mer avgaser släpper bilen ut. Håll den angivna hastigheten, gärna något längre. Då kommer ni fram säkrare och hinner dessutom se mer efter vägen. Jämn hastighet utan inbromsningar och onödiga växlingar är bäst. Undvik att köra på tomgång.

Maten

Att man ska handla lokala varor gäller såväl hemma som på semestern. I den mån det går ska man handla mat som transporterats så kort väg som möjligt. Välj såklart kravmärkt och ekologiskt. Befinner du dig på landet kanske du till och med på plats kan köpa t ex ägg från frigående höns, eller plocka dina egna äpplen direkt från träden.

Transportmedel

Det allra bästa är att gå eller cykla, men det kan såklart bli svårt, om man ska resa längre sträckor. Då är tåget bästa alternativet. Väljer du flyg, kan du köpa s k utsläppsrätter. Naturskyddsföreningen och några till säljer sådana rätter.

Gå in på Energimyndigheten.se för att läsa mer om just detta. Köper du resa via nätet finns där en länk till en sida, där du kan flygkompensera. På resmålet kan du hyra cykel,då kan du stanna till var du vill, och på köpet får du både friska luft och motion. Åker du kollektivt hinner du se mer av omgivningarna.

Båtmotorn

En 2-taktsmotor är en riktig miljöbov. Har du fritidsbåt ska du välja 4-taktsmotor.
Om du ändå vill hålla fast vid 2-taktaren, ska du helst köra den på alkylatbensin.
Har du gräsmatta som behöver klippas, är den handdrivna klipparen bäst. Den släpper inte ut några avgaser och du själv får både motion och muskler på köpet.

Luftkonditioneringen

Vad inte många tänker på, eller kanske inte ens vet om, är att när man sätter på luftkonditioneringen i bilen, så ökar bränsleförbrukningen med ca 1 liter på 100 km.

Färjor

Snabbfärjor är något av det sämsta man kan välja när det gäller miljön. De släpper ut enorma mängder avgaser pga den höga farten de har. Undvik dessa färjor om du kan.

Samåkning

Att samåka, både på semestern och hemma i vardagen, är bra. Istället för att åka samma sträcka i flera fordon, kan man fylla upp ett mindre antal. Det blir ju dessutom billigare, då man delar på bensinkostnaden.

Grillning

När man har semester blir det ofta mycket grillad mat. Det bästa är elgrill, som är både miljövänligare och säkrare. Se till att energin även kommer från grön el om man så säger. Förnybara energikällor är det nya svarta.

Lampor

Dra ur sladdar och dylikt, som drar onödigt med el när du inte är hemma. Skaffa en timer på någon enstaka lampa, som bara går på några timmar på kvällen. Detta för att lura eventuella tjuvar, som då tror att du är hemma.

Vi hoppas att ni tar del av dessa enkla tips. Kolla efter miljömärkta produkter.
När ni ska ut och resa, res med gott samvete. Jag tror absolut att gröna och miljömärkta flygresor och hotell kommer att öka i den närmaste framtiden.

Vi är tvungna att arbeta för ett bättre miljötänk i framtiden för att kunna fortsätta leva som vi idag gör.

Gröna flygresor och miljömärkta hotell